„Сакам да умрам пред сите што ги сакам“: Како Балашевиќ во 1988 одговори на прашање за смртта?

од Nikola Popovski

Ден по веста за смртта на кантавторот Ѓорѓе Балашевиќ, поранешниот новинар Звонко Пријовиќ од Прибој се присети на разговорот од пред околу 30 години. Во едно интервју од 1988 година, тој го прашал за неговата смрт.

Како што објасни во краткиот пост со три слики – два исечоци од весници – и една фотографија со Балашевиќ од неговите помлади денови, разговорот се темелеше на прашалникот на Пруст, кој инаку се користи во интервјуата. На прашањето како сакаат да почине, 35-годишниот Балашевиќ имал подготвен одговор.

– Знаете што, мислам дека би било најдобро да умрам во сон, да сонувам како умирам и дека навистина умирам. Сакам да умрам не како, туку пред сите оние што ги сакам и кои се таму на некој начин да ме жалат. Сè по ред, што ќе рече мојата баба која одеше со број 1 од „Алан Форд“ на час – одговори тој тогаш со доза на хумор.

Со оваа објава од 20 февруари, новинарот Пријовиќ се поздравил од соговорникот.

– Разговаравме пред повеќе од 30 години во Ужице. (…) Збогум, мајсторе, колку сите те сакавме – се наведува во објавата на Фејсбук.

Интервјуто беше објавено на 21 февруари 1988 година од страна на списанието НОН, скратено од „Нове омладинске новине“.

loading...

Слични содржини