Шефот на AMD: Недостигот на чипови ќе продолжи до 2023 година

од Vladimir Zorba

Прогнозите за времетраењето на недостигот на чипови се различни, но генерално, сите во индустријата се согласуваат за едно: во 2022 година, ситуацијата нема драматично да се промени. Сега техничкиот директор на AMD, Марк Пепермастер, ги претстави изгледите за блиска иднина.

„Во 2021 година, очекуваме раст на приходите од 65 проценти во споредба со 2020 година. Можеме да постигнеме ваков вид раст само преку врвни постигнувања во нашиот синџир на снабдување. На нашите пазари ќе видиме пад на понудата во втората половина на 2022-2023 година.Тогаш прогнозиравме нормализирање на рамнотежата на понудата и побарувачката“, изјави Пепермастер, цитиран од The ​​Hindu Business Line.

Со други зборови, глобалната индустрија ќе мора да живее со недостиг на важни компоненти во текот на следната година. И иако ситуацијата ќе почне да се подобрува во втората половина на 2022 година, индустријата за полупроводници нема да се врати во нормала до 2023 година.

Коментарот на директорот доаѓа речиси во исто време кога стана јасно дека Tesla ги замени процесорите на Intel во својот инфозабавен систем Model Y во Кина со AMD Ryzen APU. Аналитичарите сугерираат дека замената на процесорите на Intel со AMD е поврзана со диверзификацијата на компонентите што се користат во контекст на општиот недостиг на чипови.

Слични содржини