Шеќер или сол? Што е поштетно за здравјето?

од Elena Daskalova

Факт е дека шеќерот и солта се намирници чие внесување најтешко може да се контролира. Многу често се сокриени во преработената храна, па многу луѓе не се ни свесни дека ги консумираат во преголеми количини.

Препорачаната доза на внесување на шеќер е 25 грама за возрасни, што е околу шест лажички, додека препорачаната доза на сол за едно возрасно лице е една лажичка дневно или четири до шест грама. Некои истражувања покажуваат дека дури 90% од луѓето внесуваат многу поголема количина од препорачаната. Прекумерното консумирање и на шеќер и на сол може да предизвика одредени проблеми со здравјето, но се поставува и прашањето што е поштетно?

Одговорот може да го дознаете ТУКА.

Слични содржини