Шест јасни знаци кои покажуваат дека сте добар родител

од Vladimir Zorba

Секој родител барем еднаш во животот се запрашал: дали сум добра мајка или добар татко? Сите добри родители имаат некои заеднички карактеристики.

Проверете дали сте меѓу нив.

1. Вие сте искрени

Животот може да биде ужасно нефер. Токму затоа сакаме нашите родители да бидат безбедно засолниште во целиот овој хаос – некој кој ќе се однесува со нас со почит што го заслужуваме. Кога зборуваме за чесни родители, не мислиме на (само) поединци кои подеднакво ги третираат сите свои деца. Правичното родителство вклучува флексибилност во воспитувањето, давајќи му на детето шанса да направи грешка и да научи од неа. Искрените родители не ги проектираат своите желби на своите деца. Напротив, тие ги слушаат нивните желби, потреби и предизвици и носат одлуки кои се во нивен најдобар интерес.

2. Вие сте одговорни

Децата учат од она што го гледаат и слушаат, а најмногу ги почитуваат луѓето кои се однесуваат во склад со она што го проповедаат. Одговорните родители го знаат ова и се подготвени да вложат дополнителен напор за моделирање на позитивно однесување за нив. Ако ја цените искреноста, безусловната љубов и силната работна етика, јасно покажете ги овие карактеристики во вашето однесување.

3. Вие сте доследни

Добрите родители знаат како да ги постават границите на прифатливото однесување на нивните деца, но тие се и доследни во спроведувањето на нивните правила. Кај нив нема „еден ден ваков и друг таков ден“. Со доследни родители нема сомнежи – децата точно знаат какво однесување се очекува од нив во одредени ситуации и поради тоа се чувствуваат безбедно и згрижени.

4. Знаете да простувате

Простувањето не е лесно, но е неопходно во животот – и кон пријателите и партнерите како и кон децата. Кога му простувате на детето, му покажувате дека сепак е достојно за вашата љубов иако ве повредиле со своите постапки. Не само што е нездраво за возрасен да го држи гневот, туку е нездраво и за вашето дете. Истражувања покажале дека децата кои се воспитани така што лесно се ослободуваат од гневот, подобро ги надминуваат тешките ситуации на позрела возраст, имаат подобар фокус и контрола на импулсите.

5. Не сте перфекционист

Најдобрите родители знаат дека не се совршени. Тие знаат дека не мора да бидат мудри или самоуверени 24/7. Наместо тоа, тие ја вложуваат целата своја љубов, време и ресурси за да го сакаат своето дете и да го поддржат во неговиот живот. Најдобрите родители не се перфекционисти бидејќи се свесни дека перфекционизмот создава маѓепсан круг на стрес и анксиозност.

6. Знаете да се извините

И токму затоа што знаете дека не сте совршени, ви се случуваат грешки и спремни сте да се извините за нив.

Слични содржини