Шмит: Крајно време е да се стави крај на формирањето на владата во ФБиХ

од Vladimir Zorba

Високиот претставник за БиХ Кристијан Шмит, кој не е признат во Република Српска, денеска предупреди дека е крајно време да се прекине формирањето на влада врз основа на изборите одржани во октомври минатата година и ги повика политичките партии да се однесуваат одговорно и на тој начин да обезбедат продолжување на потребните реформи.

Шмит за првпат зборуваше во уводникот за сараевски „Дневни аваз“, откако Уставниот суд на Босна и Херцеговина ги отфрли минатонеделните жалби против неговите одлуки за измените на изборниот закон и Уставот на Федерацијата на Босна и Херцеговина, кои беа поднесени од членовите на Претседателството на Босна и Херцеговина Жељко Комшиќ и Шефик Џаферовиќ.

Уставниот суд оцени дека одлуките на Шмит од 2 октомври минатата година, донесени на денот на изборите, се во согласност со Уставот на Босна и Херцеговина и дека нема причина да се поништат, па затоа очекувањата на Партијата за демократска акција (СДА) и Демократскиот фронт (ДФ) на Комшиќ дека со оспорување на одлуките на високиот претставник, на крајот ќе отворат простор за преземање на власта, пред сè во Федерацијата Босна и Херцеговина, пропаднаа.

Слични содржини