Шпагети со лути пиперки

од Stefanija Kuzmanovska

Ручек за кој ви требаат само 15 минути.

Состојки:

– 400 гр шпагети

– 4 чешниња лук

– грст свеж магдонос

– 2 свежи лути пиперки

– 6 лажици маслиново масло

– сол

– пармезан

Подготовка:

Лукот исечкајте го на тенки парчиња, а магдоносот ситно исечкајте го. Свежите лути пиперки исто така исечкајте ги на тенки прстени.

Сварете ги шпагетите во солена вода. Гответе ги минута-две пократко, да бидат „ал денте“.

Додека се варат шпагетите, загрејте го маслиновото масло во длабока тава на умерена температура. Додадете лук и лута пиперка, па пржете две до три минути.

Промешајте за да не изгори лукот.

Кога лукот ќе се карамелизира и шпагетите се готови, земете една лажичка вода во која се варени тестенините и додадете ја во тавата со лукот и пиперката и убаво измешајте.

Потоа додадете ги исцедените шпагети.

Додадете сечкан магдонос и по една минута, кога шпагетите ќе се соединат со сосот, тргнете ги од шпорет.

Додадете дополнителна сол доколку е потребно.

Пред сервирање посипете со пармезан.

Слични содржини