Шпанија планира да вакцинира од 15 до 20 милиони луѓе до јуни

од Vladimir Zorba

Шпанската влада денес објави дека се надева дека ќе вакцинира помеѓу 15 и 20 милиони нејзини сонародници против коронавирусот до мај или јуни следната година, од кои 2,5 милиони до крајот на февруари.

Шпанија има 47 милиони жители.

„Проценуваме дека ќе можеме да ја започнеме кампањата за вакцинација на почетокот на јануари“, рече министерот за здравство, Салвадор Ила, за време на неговата посета на Сан Себастијан на северот од земјата.

Шпанскиот премиер Педро Санчез, кој им се обрати на новинарите кратко потоа за време на посетата на Кантабриа на северот, процени дека 2,5 милиони луѓе ќе бидат вакцинирани во првата фаза од кампањата, што е предвидено да трае два месеци.

Во таа фаза е вклучено населението оценето како приоритет, а тоа се луѓе во домови за стари лица, персонал кој се грижи за нив, здравствени работници од прва линија, односно оние во болници и високо загрозени лица, рече Ила.

Во втората фаза, која според владата ќе биде во мај или јуни, треба да се вакцинираат помеѓу 15 и 20 милиони луѓе, рече Санчез.

Тој рече дека тоа ќе биде можно со постепено зголемување на бројот на дози на вакцини што ќе ги прими Шпанија, што ќе и овозможи да го зголеми бројот на вакцинирани.

Не е прецизирано кои лица ќе бидат вклучени во вакцинацијата во таа втора фаза, но планот што го подготвува владата разликува 15 групи по целните категории во јануари и февруари, вклучително и стари лица и лица со лошо здравје.

„Третата фаза, кога се достапни голем број вакцини, ќе ни овозможи да ја покриеме целата популација“, додаде Санчез.

Третата фаза треба да започне на почетокот на летото, но Санчез не соопшти кога Владата проценува дека сите Шпанци кои сакаат да бидат вакцинирани ќе бидат вакцинирани. Вакцинацијата нема да биде задолжителна.

Шпанската влада веќе објави набавка на 100 милиони дози вакцини во рамките на договорот што Европската унија го потпиша со неколку фармацевтски лаборатории. Речиси сите овие вакцини бараат две дози по лице.

Со повеќе од 46.000 смртни случаи и скоро 1,7 милиони потврдени случаи на инфекција, Шпанија е една од најтешко погодените од пандемијата во европските земји. Ситуацијата е малку подобрена во последните неколку недели. Стапката на инфекција речиси се преполови во ноември и сега е околу 240 на 100.000 жители во период од 14 дена.

loading...

Слични содржини