Што да јадеме, а што да избегнуваме кога сме настинати?

од Vladimir Zorba
41 прегледи

Зимските месеци носат зголемен ризик од настинки, а прилагодувањето на исхраната може да ни помогне да останеме здрави или побрзо да закрепнеме.

Во продолжение откријте што треба да јадеме повеќе и што да избегнуваме кога сме настинати:

Пилешка супа

Истражувањата покажуваат дека пилешката супа подобро ги чисти носните шуплини и затнатоста од другите топли течности. Исто така, има антиинфламаторно дејство што може да помогне при симптоми на настинка.

Агруми

За да избегнеме настинки, треба да внесуваме многу витамин Ц. Вистина е дека ова можеби нема да ја спречи настинката кај повеќето луѓе, но може да помогне ако често сте во контакт со болни луѓе, на пример, во градинките. Земањето витамин Ц пред да се појават симптомите може да го забрза закрепнувањето и да направи да се чувствуваме подобро. Портокалите, лимоните и лиметите се одлични извори на витамин Ц, пишува WebMD.

Храна богата со антиоксиданси

Кељот, брокулата, брусницата, зелениот чај, црвениот кромид и боровинките содржат антиоксиданс кверцетин, кој може да помогне во борбата против настинките.

Ѓумбир

Топлиот свеж чај од ѓумбир може да биде совршен сојузник во борбата против настинката. Ефикасно ја ублажува назалната конгестија и го смирува иритираното грло.

Лук

Научниците веруваат дека лукот содржи соединенија кои можат да помогнат во борбата против настинките, иако сè уште се потребни повеќе истражувања. Без разлика, не е лоша идеја да го додадете во вашиот оброк.

Кофеин и алкохол

Се препорачува да се избегнуваат за време на настинки. Важно е да пиете доволно течности, а кофеинот и алкохолот можат да придонесат за дехидрација. Ако не можете без утринската доза кафе, ограничете се на мала шолја или изберете благ чај со малку кофеин.

Слични содржини