Што се случува со телото кога секој ден јадеме јаткасти плодови?

од Vladimir Zorba
524 прегледи

Јаткастите плодови се запоставени од многумина, но не треба да бидат. Имено, сите тие се полни со здрави масти, протеини, влакна и секое јаткасто овошје има свој нутритивен профил. Ви недостига витамин Е, јадете бадеми. Ви требаат повеќе омега 3 масни киселини, јадете ореви. Треба да ги смирите нервите? Јадете неколку индиски ореви кои се преполни со магнезиум кој го смирува нервниот систем.

Можете да ги ставите во салати, супи, смути, јогурт или само да ги грицкате. Исто така, можете да ги јадете секој ден, особено поради овие пет придобивки што му ги нудат на телото.

Тие се поврзани со добро расположение

Во последниве години, истражувачите успеаја да го поврзат расположението, поконкретно депресијата, со храната. Една студија покажа дека модифицираната медитеранска исхрана може да ги ублажи симптомите на депресија. Во неа е предвидено и по една рака јаткасти плодови, а ова покажало значителни подобрувања.

Друга студија се фокусираше на тоа како исхраната влијае на депресијата кај возрасните. Учесниците мораа да јадат две до три лажици јаткасти плодови дневно. Исто така, покажа подобрување во однос на симптомите на депресија.

Постојат многу причини зошто јаткастите плодови можат да влијаат на расположението. Двете главни се профилот на аминокиселините во јаткастите плодови, кои носат многу придобивки за мозокот и омега-3 масните киселини, кои имаат невропротективно дејство.

Секако, јаткастите плодови не можат да ја заменат пропишаната терапија, таа треба да продолжи да се зема.

Оброците со јаткасти плодови даваат поголемо задоволство

Сите сме се нашле во ситуација кога едноставно ни недостасува текстура, на пример, јогурт или супа. Јаткастите плодови тука добро доаѓаат, не само што ќе имаат подобар вкус, туку ќе добиете и дополнителна доза на влакна, здрави масти и протеини.

На ситоста влијаат хормоните и промените во нивото на шеќер во крвта после оброк. Тоа се влакна, здрави масти и протеини кои го продолжуваат чувството на ситост.

Ги намалуваат воспалителните процеси

Потрошувачката на јаткасто овошје е поврзана со пониски маркери на воспаление. Бадемите се богати со витамин Е и во една порција задоволуваат 47% од дневната потреба за оваа хранлива материја. Витаминот Е функционира како антиоксиданс и ги штити клетките од оксидативен стрес, кој помага во ублажување на воспалението.

Го штитат срцето

Јаткастите плодови се богати со мононезаситени масти и полинезаситени масти, а особено се богати со омега-3 масни киселини.

Еден начин да ги намалите триглицеридите кои го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања е да го зголемите внесот на омега-3 масни киселини. Исто така, го намалуваат лошиот и го зголемуваат добриот холестерол.

Го регулираат нивото на шеќер во крвта

На ниво на шеќер во крвта влијаат протеините, мастите, влакната и јаглехидратите. Ако изедете сочно јаболко само како ужина, веројатно за половина час ќе бидете гладни и ќе копнеете за шеќер, а можеби и ќе почувствувате слабост. Тоа е затоа што јаболката се главно јаглени хидрати кои нагло го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, а потоа тој нагло опаѓа. Но, ако комбинирате јаткасти плодови или путер од јаткасти плодови со јаболко, тие разлики во нивото на шеќер во крвта ќе бидат многу помали.

Кога нивото е избалансирано, сити сме подолго од грицките, пишува „Eat this“.

Слични содржини