Што се случува во телото во првите шест часа по пиењето кафе?

од Stefanija Kuzmanovska

Во првите десет минути, кофеинот навлегува во вашиот крвоток и се шири низ вашето тело, предизвикувајќи зголемување на крвниот притисок и отчукувањата на срцето. Во период до 20 минути се врзува за рецепторите на аденозин, неутрализирајќи го заморот.

Мозокот е сложен систем. Колку повеќе кафе пиете, толку повеќе се формираат рецептори за аденозин, што значи дека можеби ќе треба да пиете повеќе кафе сега за да останете будни отколку кога првпат почнавте да го пиете како тинејџер.

Кофеинот го зголемува нивото на адреналин, што предизвикува срцето да чука побрзо и крвта побрзо да тече низ телото. Во исто време, спречува допаминот да се реапсорбира во вашиот систем, овозможувајќи му да остане во мозокот подолго, правејќи да се чувствувате позитивно и посреќно подолго. Токму ова задржување на допамин често го поттикнува мозокот да копнее повеќе кофеин.

Еве што се случува во телото после пиење кафе по минути:

Во првите 10 минути:

Кофеинот влегува во вашиот крвоток и се шири низ вашето тело, предизвикувајќи зголемување на крвниот притисок и отчукувањата на срцето.

До 20 минути:

Кофеинот се врзува за рецепторите на аденозин, неутрализирајќи го заморот. Нивоата на допамин се зголемуваат и опстојуваат, создавајќи чувство на будност и фокус.

По 30 минути:

Надбубрежните жлезди се префрлаат во голема брзина и почнуваат да произведуваат повеќе хормони. Во тоа време, поради проширување на зениците, видот може да стане поостар.

Во рок од 40 минути:

Телото почнува да произведува повеќе серотонин, кој го подобрува функционирањето на невроните во рамките на ‘рбетниот мозок – ова води до подобрување на координацијата и мускулната сила, пренесува City Magazine.

По 4 часа:

Метаболизмот е забрзан, поради што побрзо согорувате енергија. Во овој период, вашето тело почнува да ги разградува складираните масти.

Во рок од 6 часа:

Кафето поминало низ вашиот систем и веројатно ќе почувствувате потреба да уринирате. Дотогаш, околу половина од кофеинот што сте го внеле ќе го напушти вашето тело, пишува BigThink.

Слични содржини