Швајцарскиот франк е најстабилната валута во светот

од Vladimir Zorba

Економската и политичката стабилност во Швајцарија, која е најголемиот преработувач на злато и финансиски центар на Европа, овозможи швајцарскиот франк да стане една од главните заштитни валути во светот, изјави рускиот експерт Дмитриј Бабин.

Тој потсети дека минатата година, кога целиот пазар беше уништен поради пандемијата на коронавирусот, швајцарскиот франк нагло зајакна и продолжува да зајакнува, откако пазарите закрепнуваат.

„Може да се очекува дека следната криза уште еднаш ќе го докаже статусот на швајцарскиот франк како сигурна заштита на валутата“, смета Бабин.

Слични содржини