Шведска препорачува петта доза вакцина против Ковид-19

од Nikola Popovski

Во Шведска, петта доза на вакцина против коронавирус се препорачува за ризични групи на луѓе, вклучително и бремени жени и оние над 65 години, соопштија властите.

Се препорачува бустер дозата да биде применета од 1 септември.

Властите додаваат дека земјата мора да биде подготвена за евентуална појава на заразата наесен или зима.

„Вакцината е нашата најсилна алатка за спречување на сериозни болести и смрт“, рече шведската министерка за социјални работи Лена Халенгрен, додавајќи дека пандемијата не е завршена.

Шведска брзо реагираше за време на пандемијата и никогаш не воведе локдаун, туку властите очекуваа индивидуална одговорност.

Слични содржини