Силно невреме предизвика штета во Словенија (ВИДЕО)

од Stefanija Kuzmanovska

Невреме со силни налети на ветер, што ја зафати Словенија синоќа, предизвика бројни проблеми, особено во Горењска, централна Словенија и на некои места во Стириј.

Во 20 општини погодени од невремето, интервенираа 30 доброволни противпожарни бригади и неколку професионални единици, отстранувајќи ги паднатите дрвја, откинувајќи ги покривите од куќите и помагајќи да се исчистат поплавените згради, пренесува порталот 24УР.

Како што се наведува, најтешка е состојбата во општините Лашко, Крањ, Крањска гора, Љубјана, Шкофја Лока.

Паднатите дрвја направија голема штета на паркираните возила, а инфраструктурата беше значително оштетена, а поплавени се две згради во Долењска Топлица и Велики Ригеj.

Се додава дека гром го оштетил покривот на една куќа, како и дека ветрот го уништил оџакот од станбена куќа.

Во југозападниот дел на земјата беше издаден портокалов метеоролошки аларм и предупредување за силен ветер, и беше препорачано вратите и прозорците да бидат затворени.

Слични содржини