Скопје утринава втор најзагаден град во Европа

од Nikola Popovski
468 прегледи

Скопје утринава се најде на второто место на најзагадени градови во Европа според платформата „IQAir“, која го следи аерозагадувањето во реално време.

Со индекс на квалитетот на воздух од 154, аерозагадувањето во Скопје во моментов е штетно по здравјето, а полош воздух од македонскиот главен град во Европа е регистриран само во Краков, Полска.

Од Европа на првите најлоши позиции се најдоа и Приштина, Вроцлав и Сараево.

Во светски рамки, Скопје во моментов е 13-ти најзагаден град во светот. На прво место е Делхи во Индија.

Слични содржини