Секоја една домаќинка некогаш сакала да го изненади семејството со колач кој ќе ги собере погледите на сите. Во повеќето случаи дамите ги избираат оние опции кои ги прават најдобро, но често пати тие здосадуваат брзо. Кога тоа ќе се случи доаѓа време и за експерименти. Во случај да сакате да ризикувате со нешто ново, видете како се прави совршена Огледало глазура и да ја приготвите следниот пат кога ќе ви се присака нешто слатко.

1465115748-clipboard01

Неопходни производи

50 гр. Чоколадо
80 гр. Какао
80 мл крем
150 мл вода
250 гр. Шеќер
8 – 10 гр. Желатин

Се приготвува многу лесно.

Подгответе желатин според упатството на пакувањето.

Во тенџере ставете ги водата и шеќерот на огнот да се загреат. Повлечете го настрана и додадете ги кремот, какаото, добро промешајте, за де се раствори целосно какаото, без да останат грутки. Вратете го на огнот, промешајте и оставете да зоврие. Кога ќе се спојат добро состојките, повлечете од огнот, додадете чоколадото и продолжете да готвите, додека не се стопи и чоколадото. Постојано мешајте.

Додаде го веќе готовиот желатин, повторно промешајте за да се стопи и тој и да се упие од смесата. Оставете да се олади на собна температура.

Ставете ја тортата над решетка и прелијте ја со глазура. Таа ќе се растече и по ѕидовите, по што со шпатула убаво намачкајте ги.

Оставете ја да се излади и отстои најмалку 2-3 часа, тогаш е подготвена за сечење.

совет:

– Глазура не треба да биде многу жешка, но не треба да се дозволите и да се излади премногу и да стане цврста.

– Ако ви остане од глазурата, може да ја чувате во тегла до 2 недели. Пред употреба само загрејте ја да се отпушти и постапката натаму е иста.

Слични содржини