Словенците се селат во „ЕВТИНАТА“ Истра

од Берта Китинска

Словенците масовно купуваат недвижнини во Хрватска, пред се на Јадранот, бидејќи се поевтини од словенечките, а поголема е можноста за заработка доколку новите сопственици решат да ги издаваат на туристи.

Додека квадратурата на становите долж Јадранот е од 2.000 до 2.500 евра, во Словенија цените се многу повисоки, особено во Порторош и други места покрај море.

Сепак, најголемиот интерес на Словенците е кон Истра, каде илјадници словенечки граѓани веќе имаат куќи и станови. Затоа расте притисокот врз политичкото раководство во Љубjана за да не се спречи Хрватска да влезе во Шенген зоната, така што Словенците можат полесно да ја преминат границата и да стигнат до своите недвижнини.

– Минатата година Словенците купуваа куќи и станови покрај нивниот матичен брег, но сега цените таму се зголемија толку астрономски што сите брзаат кон хрватскиот дел на Јадранот – тврдат од agencyубjанската агенција „Касабела“.

Додека во Словенија стан од околу сто квадратни метри надминува 300.000 евра, на Јадранот е можно да се купи солидна куќа за таа цена. Словенците проценуваат дека со влегувањето на Хрватска во Шенген, цените на недвижностите исто така ќе растат, и дека сега е последниот час за поевтини и поевтини набавки.

Слични содржини