Со користење на ферментирани производи, можете да бидете сигурни дека ќе се чувствувате многу енергични и во подобро расположение отколку пред тоа.

Овие производи ги стимулира растот на корисните бактерии како лактобацилите и бифидобактериите, кои ги уништуваат лактозата, скроб и шеќерот од храната, а исто така им помагаат на телото. Телото содржи различни видови на корисни бактерии, кои апсорбираат хранливите материи и храната се вари.
Покрај тоа, овие производи се борат со лошите бактерии.
Во ферментираната храна се вклучува кисела зелка, комбуџа, кефир, јогурт, кисели краставички.
Пробиотик е друг термин за добрите бактерии и тие придонесуваат храната подобро да се вари низ цревата и на тој начин да ги спречуваат дигестивни проблеми како дијареа, синдром нервозно дебело црево и воспалителна болест на цревата.
Пробиотиците се ефикасни во лекувањето на вагинални проблеми, кожни болести, алергии и за подобрување на здравјето на забите. Тие исто така помагаат за намалување на тежината и за зајакнување на имунолошкиот систем.
Сепак, добрите бактерии во цревата може да бидат уништени поради различни фактори, како на пример употребата на антибиотици, на пример. Во овие случаи, ние треба да надоместиме загубата и да најдеме нови извори на корисни бактерии.
Следнава едноставен рецепт за кисела зелка може да ви помогне да уживате во многубројните здравствени придобивки од ферментирани храна. Ќе треба да ви земе само 20 минути:
Кисела зелка.
состојки:
2 кг сечена зелка
1 лажица ким
2 лажици морска сол
инструкции:
Треба да помешате зелката со ким и солта во голема чинија и да ја оставете така за 10 минути. Потоа префрлете ја смесата во голем стаклен сад. Истурете ја со топла вода. Покријте судот со хартиена салфетка и прицврстете ја со ластик.
Садот треба да се чува на ладно место до следното утро. Зелката треба да биде целосно потопен во течноста.
Секој ден во тек на 2 недели проверувајте ја смесата и ако најдете пена на површината, извадете ја. Оставете ја така во тек на 4 недели, а потоа префрлете ги во херметички сад и чувајте го во фрижидер во период од 6 месеци.