Состојба Бахмут: Битката беснее, Украина напредува, Русите се повлекуваат

од Vladimir Zorba
417 прегледи

Според последниот извештај на Институтот за проучување на војната (ISW,) украинските сили ја презеле „тактичката иницијатива“ и постигнале тактички значајни придобивки околу Бахмут во тактичките операциите и контра нападите на 18 мај.

Овие операции се продолжение на локализираните контра напади што украинските сили ги спроведуваат веќе неколку дена и не го одразуваат почетокот на нова голема операција. Повеќе руски милблогери тврдеа дека украинските сили се пробиле низ руските одбранбени линии јужно и југозападно од Иванивске (6 километри западно од Бахмут) и северозападно од Клишчиивка (6 километри југозападно од Бахмут) од северозапад. Милблогерите, исто така, тврдеа дека руските сили се повлекле од позициите северно од Сако и Ванцети (15 километри северно од Бахмут) до позициите јужно од населбата, но дека украинските сили се уште не влегле во населбата. Шефот на парамилитантната платеничка група Вагнер, Евгениј Пригожин, тврди дека руските сили отстапиле 570 метри територија северно од Бахмут, што е во согласност со изјавата на украинската заменик-министерка за одбрана Хана Маљар дека украинските сили напреднале 500 метри северно од Бахмут и 1.000 метри јужно од Бахмут.

Портпаролот на украинските источни сили, полковник Серхиј Черевати, изјави дека украинските сили напреднале до 1.700 метри во изминатиот ден, а украинската 3-та одделна ударна бригада изјави дека контранападите на бригадата го прошириле украинскиот значаен дел во областа Бахмут на 2.000 метри широчина и 700 метри длабочина.

Целиот материјал на следниот линк!

Слични содржини