Spotify се приклучува на масовните отпуштања

од Vladimir Zorba

Поради лошите економски услови, голем број технолошки компании продолжуваат масовно да отпуштаат.

Google речиси предаде 12.000 отпуштања, наведувајќи ги неочекуваните проблеми како последица на пандемијата на КОВИД, кога повеќето технолошки компании пораснаа.

Покрај тоа, Microsoft планира да отпушти повеќе од 10.000 свои инженери, што не ни дава голема верба во наредниот период, а засега само Apple не покажува намера да го намали бројот на своите вработени.

Следната компанија од серијата која носи лоши вести за своите вработени е Spotify, пренесе BBC.

Од 10.000 моментално вработени, 6% ќе бидат отпуштени со цел да се подобри ефикасноста на платформата, како и на компанијата. Сопственикот на компанијата, Даниел Ек, на својот блог изјави дека е премногу амбициозен во инвестирањето во проширување на неговата компанија, пред да се зголемат приходите.

Spotify работи од година во година без профит, иако е една од најпопуларните платформи за слушање музика онлајн. Ек додаде дека ја презема целосната одговорност за одлуките што ги донел што доведоа до оваа ситуација.

Веруваме дека по оваа изјава на работниците ќе им биде многу полесно.

Слични содржини