СПЦ: Лажна е веста за смртта на Иринеј, состојбата на патријархот е комплексна, но стабилна

од Vladimir Zorba

Состојбата на патријархот на Српската православна црква (СПЦ), Иринеј, кој е заразен со коронавирус, се влоши утрово, таа е сложена, но стабилна, го пренесе информативната служба на СПЦ соопштението на лекарскиот совет

Постојаниот совет на лекари во присуство на лекар од Русија, откако извршил преглед на патријархот, увид во лабораториските анализи направени во текот на утрото, заклучил дека влошувањето ова утро е последица на Ковид

Јавноста ќе продолжи да биде информирана за здравствената состојба на патријархот, рече членот на Конзилиумот на лекари, командант на ковид болницата, полковник д-р Иво Удовичиќ.

Информативната служба на Српската православна црква, исто така, во врска со вестите за наводната смрт на патријархот, изјави дека станува збор за „крајно неодговорни и неморални потези“.

Особено беше предупредено дека ваквото лажно известување и намерна измама и малтретирање на целата јавност, доаѓа дури и од одредени црковни личности, „како и од некои медиуми на кои до сега може да им се верува до одреден степен“.

Затоа, Српската православна црква ги покани сите да бидат информирани за здравствената состојба на патријархот од официјалните соопштенија на Советот на лекари и на официјалната веб-страница на Службата за информации на Српската православна црква.

Слични содржини