Српски доктор за бразилскиот сој: Со 4 милиони ревакцинирани, вирусот би бил доведен во ќорсокак

од Nikola Popovski

Српската д-р Татјана Аџиќ Вукичевиќ, директорка на ковид-болница во Батајница, изјавила денес дека постојат индиции дека бразилскиот вид на вирус се појавил и во Србија, а инфектологот проф. д-р Жарко Ранковиќ вели дека не би било чудно, бидејќи вирусот не ги познава границите, затоа што во „нивниот земја дошол веќе еден сој од Вухан, италијанскиот сој, а сега имаат и британски сој, кој е всушност доминантен“.

– Наведено е дека овој вид дава посериозна клиничка слика и дека има поголем број смртни случаи. Сепак, кога станува збор за бројот на мртви, секогаш треба да чувате резерва и да бидете внимателни. Потребно е однапред да се утврди како се регулира здравствениот систем во таа земја, на кое ниво и какво ниво на здравствена заштита добиваат пациентите – вели д-р Ранковиќ.

Тој додава дека ефективноста на вакцините кога станува збор за бразилскиот сој допрва треба да се утврди.

– Трката помеѓу вируси и вакцини е во тек и ние ќе ја изгубиме таа трка ако не бидеме одговорни и не се вакцинираме во што поголем број. Треба да се вакцинираат повеќе од три милиони луѓе со цел да се создаде бариера, а за тоа да биде сериозен имунитет, треба да имаме четири милиони повторно вакцинирани граѓани. Во тој случај, покрај оние кои веќе биле во контакт со вирусот, без разлика дали имале асимптоматска форма или се разболеле, верувам дека би имале имунизирано повеќе од 70 проценти од популацијата. Вирусот би бил доведен во ќорсокак од кој не може да излезе, односно нема да има време на кого да прејде – вели д-р Ранковиќ.

Слични содржини