Starlink ја напушта бета-фазата во октомври

од Vladimir Zorba

Starlink на SpaceX, според Елон Маск, следниот месец ќе излезе од бета верзија. Целта на компанијата беше целосна покриеност низ целиот свет до септември.

До денес, бета верзијата беше во голема мера ограничена на Северна Америка и делови од Европа, со значителни исклучоци како Австралија, Чиле и Нов Зеланд. Планираната експанзија досега беше ограничена само на Мексико и Јапонија.

SpaceX испрати 100.000 терминали Starlink до крајот на август, но тој број најверојатно ќе се зголеми со исчезнувањето на бета ознаката и повеќе држави ќе добијат пристап.

И додека сателитските услуги се далеку од нови, Starlink ќе помогне да се воспостават широкопојасни врски во руралните и земјите во развој каде конвенционалниот пристап до Интернет не е достапен или е премногу бавен за да биде практичен.

Ова не е прв пример Маск и неговите компании да имаат историја на оптимистички распореди за проекти што престануваат поради технички и други практични проблеми.

Слични содржини