Студија: Пластичната амбалажа на храна го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести и рак

од Milan1
31 прегледи

Јадењето храна од пластични садови и кутии што се користат за пакување храна може да ги зголеми шансите за срцеви заболувања бидејќи промените во биомот на цревата предизвикуваат воспаление што го оштетува циркулаторниот систем, според студијата на кинеските истражувачи објавена денес.

Авторите на студијата наведуваат дека тоа е утврдено со проверка на инциденцата на срцеви заболувања кај повеќе од 3.000 жители на Кина кои јаделе од пластични чинии, но и со истурање загреана вода во пластични чинии на стаорци, пишува „Гардијан“.

Научниците ставаат зовриена вода во садовите една, пет или 15 минути бидејќи пластичните хемикалии се испуштаат со многу побрзо темпо кога врелата содржина се става во садовите.

„Ова покажа дека ингестијата на овие води ја менува цревната микросредина, влијаела на составот на цревната флора и ги модифицирала метаболитите на цревната флора, особено оние поврзани со воспаление и оксидативен стрес“, се наведува во студијата.

Потоа го провериле ткивото на срцевиот мускул на стаорците и откриле дека е оштетено.

Студијата цитираше претходно истражување кое покажа дека дури 4,2 милиони микропластични честички на квадратен сантиметар можат да се исцедат од пластичните садови кои се ставени во микробранова.

„Податоците открија дека изложеноста на пластика со висока фреквенција е значително поврзана со зголемен ризик од конгестивна срцева слабост“, напишаа авторите.

Како што е наведено, пластиката може да содржи која било од 20.000 хемикалии, од кои многу претставуваат ризици по здравјето.

Овие хемикалии често се наоѓаат во храната, но и во пакувањето на храната и се поврзани со рак и репродуктивна штета.

Студијата не дава препораки за тоа како потрошувачите можат да се заштитат, но застапниците на јавното здравје велат дека треба да избегнуваат печење во микробранова или додавање топла храна во пластични садови дома, како и да готват што било во пластика, пренесува „Танјуг“.

Слични содржини