Студија: Повеќето од оние кои имале срцев и мозочен удар, не биле свесни за еден симптом

од Stefanija Kuzmanovska

Новото истражување на Американското здружение за срце покажа дека оние кои преживеале срцев и мозочен удар не биле свесни за клучниот индикатор за холестерол.

LDL холестеролот, кој често се нарекува „лош холестерол“, тивко, но упорно претставува значајна закана за кардиоваскуларното здравје, пишува The Healthy.

Една неодамнешна студија од 2023 година на Американското здружение за срце и Харис Пол покажа дека 70 отсто од преживеаните не се свесни за терминот „лош холестерол“ и неговите импликации.

Холестеролот може да се внесе во телото преку одредени видови храна, особено животински извори како што се месото и полномасните млечни производи. Холестеролот патува низ крвотокот, врзан за липопротеините.

Постојат два главни типа на овие липопротеини: липопротеини со висока густина (HDL) – познати како „добар“ холестерол и липопротеини со ниска густина (LDL) или „лош“ холестерол. Заедно со триглицеридите, тие го сочинуваат вкупното ниво на холестерол.

Бидејќи лошиот холестерол обично нема симптоми, многу пациенти не се свесни дека се изложени на ризик, предупреди Џозеф Ц. Ву, претседател на Американското здружение за срце.

Зголемениот LDL холестерол може да доведе до формирање на масни наслаги или плаки во артериите, зголемувајќи го ризикот од срцев и мозочен удар.

Ова ново истражување покажа дека 75 отсто од оние кои преживеале срцев и мозочен удар имале висок холестерол, но само 49 отсто ја препознале потребата да се намали.

За да го намалите холестеролот, следете диета богата со овошје, зеленчук, житарки од цели зрна, риба и јаткасти плодови, минимизирајте го црвеното месо и полномасните млечни производи.

Слични содржини