Судење на лидерите на ОВК, продолжен притворот на Тачи и Весељи

од Milan1
396 прегледи

Судот во Хаг им го продолжи притворот на водачите Ослободителната војска на Косово (ОВК) Хашим Тачи и Кадри Весељи, обвинети за воени злосторства во Косово и Албанија. Во одлуката на судот се наведува дека расправата уште еднаш утврдила дека постои основано сомнение дека Тачи и Весељи ги сториле кривичните дела наведени во обвинението.

„Постои ризик обвинетиот доколку биде пуштен од притвор да се меша во работата на судот, да влијае на сведоци или да го повтори делото“, се наведува во одлуката.

Судот го отфрли ризикот од бегство на обвинетиот како причина за продолжување на притворот.

Како и во претходните 14 одлуки за продолжување на притворот, судиите утврдија дека Тачи уште пред апсењето, есента 2020 година, „се обидел да го поткопа судот“ и дека „нудел привилегии на лица повикани од Обвинителството“.

Во одлуката, советот меѓу другото нагласи дека е утврдено дека Тачи неодамна во судски притвор „на посетителите им ги пренел информациите добиени при сведочењето на заштитените сведоци“.

Како што пишува во одлуката, Тачи „на посетителот му дал упатства за идниот сведок на обвинителството за формата и содржината на неговото претстојно сведочење“.

„Таквото однесување го поддржува и го зајакнува заклучокот на советот дека ослободувањето на обвинетиот би создало ризик од попречување на судењето“, се вели во одлуката.

Ризикот е дотолку поголем бидејќи обвинителите откриваат информации за сведоците што имаат намера да ги изведат пред судиите за време на судењето.

Што се однесува до Весељи, судиите истакнаа дека тој, како и Тачи, „продолжува да игра значајна улога во „Косово“ врз основа на неговите претходни позиции“ и дека додека бил шеф на разузнавачката служба, агенти на службата „биле сведок заплашување“.

Комисијата оцени дека Весеља може да открие и доверливи информации од притворот.

Тие, исто така, заклучија дека постои ризик Тачи и Весељи уште еднаш „да извршат злосторства против оние кои се претставени како противници на ОВК, вклучително и сведоци“.

Судиите нагласија дека „ризикот од ослободување на Тачи и Весељи е особено висок бидејќи во Косово владее постојана клима на заплашување на сведоци и мешање во кривичната постапка против поранешните припадници на ОВК.

Тачи и Весељи се во притвор во Шевенинген од нивното апсење во ноември 2020 година.

Ним им се суди заедно со Реџеп Сељими и Јакуп Красниќи.

Обвинението ги товари Тачи (55), Весељи (56), Сељими (52) и Красниќи (73) за злосторства извршени во 42 нелегални притвори на ОВК во Косово и Албанија против најмалку 407 притвореници, од кои најмалку 98 биле убиени, од март 1998. до септември 1999 г.

Тачи, Весељи, Сељими и Красниќ се обвинети по десет точки за прогон на политичка и етничка основа, затвор, незаконско апсење и притвор, други нехумани дела, киднапирање, тортура и убиства. Припадниците на ОВК, според обвинението, овие злосторства ги извршиле во 41 незаконски притвори на 407 притвореници, од кои најмалку 98 биле убиени.

Слични содржини