Светска банка и одобри заем од 750 милиони долари на Колумбија за климатски промени

од Vladimir Zorba

Светската банка и одобри заем од 750 милиони долари на Колумбија, за да и помогне на земјата да стане поотпорна во соочувањето со климатските промени преку зајакнување на напорите за обновливи извори на енергија и намалување на емисиите на јаглерод, соопшти банката во понеделникот.

Заемот има за цел да го поттикне развојот на соларната и офшор ветерната енергија и зелениот водород, како и да го зајакне електричниот урбан транспорт и мултимодалниот транспорт, се вели во соопштението на банката.

„Важно е Колумбија да ја преземе транзицијата кон поотпорна економија, со ниски емисии на јаглерод и фокусирање на одржливо управување со природните ресурси“, се вели во соопштението.

Заемот е втор на банката по јужноамериканската земја фокусирана на климатските промени, по заемот од 1 милијарда американски долари во декември 2022 година.

Слични содржини