Светската здравствена организација денес соопшти дека секој ден, околу 1,6 милиони луѓе се разболуваат поради јадење небезбедна храна.
Децата до 5 години носат 40% од товарот на болестите што се пренесуваат преку храна, рече Франческо Бранка, шеф за безбедност на храна и храна во СЗО, на прес-конференција на ОН во Женева по повод Светскиот ден за безбедност на храната.
Нагласувајќи дека ризиците за безбедноста на храната не познаваат граници, Бранка рече дека во „повеќето меѓусебно поврзано глобално снабдување со храна“, ризиците што ги носи небезбедната храна може брзо да еволуираат од локален проблем во меѓународна вонредна состојба.
Хуманитарните кризи во многу делови од светот предизвикуваат несигурност во храната и ја загрозуваат безбедноста на храната.
Официјалниот претставник ги повика владите да се погрижат безбедноста на храната да биде јасна во нивните национални акциони планови за здравствена безбедност и дека плановите за комуникација со ризикот се ажурираат и се движат кон интегрирани системи за надзор за здравјето на животните, животната средина и луѓето.
Организацијата на ОН за храна и земјоделство (ФАО) ја гледа безбедната храна како „фундаментална“ за постигнување на целите за одржлив развој (ЦОР), изјави на конференцијата висок претставник за безбедност на храната.
Маркус Лип додаде дека безбедната храна е исто така еден од предусловите за исполнување на стратешкиот план на ФАО за да се овозможи подобро производство, храна, животна средина и живот.
„Кога храната се произведува и продава во безбеден и одржлив земјоделско-прехранбен систем, таа придонесува за здрав живот и ја подобрува одржливоста преку овозможување пристап на пазарот и продуктивност, што го поттикнува економскиот развој и ублажувањето на сиромаштијата, особено во руралните области.
„Конкретно, подобрувањето на безбедноста на храната ќе го заштити јавното здравје и ќе ја намали смртноста на децата“, рече тој, бидејќи децата под 5 години го носат најголемиот товар од болести предизвикани од храна.