СЗО повеќе не советува употреба на овие третмани против Ковид-19

од Nikola Popovski

Светската здравствена организација (СЗО) повеќе не препорачува две терапии со антитела против Ковид-19 поради нивната неефикасност кога станува збор за омикрон и неговите варијанти.

Двете терапии, кои се дизајнирани да функционираат со врзување за шилестиот протеин на САРС-КоВ-2 за да ја неутрализираат способноста на вирусот да инфицира клетка, беа меѓу првите лекови развиени на почетокот на пандемијата.

Вирусот еволуираше оттогаш, а сè повеќе докази од лабораториски тестови сугерираат дека две терапии, сотровимаб како и казиривимаб-имдевиваб, имаат ограничена клиничка активност против најновите мутации на вирусот. Како резултат на тоа, тие исто така паднаа во немилост кај американскиот здравствен регулатор, пренесува Ројтерс.

Експертите на СЗО оваа недела рекоа дека нивниот совет е да не се користат двете терапии кај пациенти со Ковид-19, со што се поништуваат претходните условни препораки што ги поддржуваат, како дел од збирот препораки објавени во „British Medical Journal“ (BMJ).

Лекот сотровимаб на „GSK“ и „Vir Biotechnology“, кој минатата година стана еден од најпродаваните лекови во Велика Британија, беше повлечен од американскиот пазар од страна на американската Администрација за храна и лекови (ФДА) уште во април оваа година.

„Со оглед на тоа што САД почнаа да ја преиспитуваат клиничката ефикасност на сотровимаб против омикроните уште во февруари, „одговорот на СЗО доаѓа малку доцна“, рече Пени Вард, професорка по фармацевтска медицина на Кралскиот колеџ во Лондон.

„Сега СЗО ја издаде оваа препорака и ќе биде интересно да се види колку други земји се согласуваат со тоа“, додаде таа.

Коктелот со антитела касиривимаб-имдевимаб на „Регенерон“ и „Рош“ беше исто така еден од најпродаваните лекови во САД минатата година. Уште во јануари, ФДА го ревидираше својот став за третманот, ограничувајќи ја неговата употреба на помала група пациенти, наведувајќи ја неговата намалена моќ во споредба со варијантата омикрон.

И двете терапии сè уште се препорачуваат за употреба од страна на Европскиот регулатор за лекови.

Друга терапија за коронавирус што се појави на почетокот на пандемијата беше антивирусниот лек Ремдесивир на „Гилеад“.

СЗО ја прошири својата условна препорака за лекот, советувајќи дека може да се користи кај пациенти со потешка форма на ковид, како и кај пациенти со лесна форма на ковид, кои се изложени на најголем ризик од хоспитализација.

Неколку постоечки анти-ковид терапии се уште се корисни во борбата против вирусот, а други се во развој и се очекува да бидат корисни и за пациентите.

Слични содржини