СЗО: Вирусот веројатно преминал од лилјаци на луѓе, но преку други животни

Меѓународна експертска мисија, која се наоѓаше во Вухан, заклучи дека е многу веројатно предизвикувачкиот агенс „ковида-19“ да преминал од лилјаци на луѓе преку друго животно, додека скоро целосно ја исклучувал можноста вирусот да „избегал“ од лабораторија.

Стручниот тим ја оценил тезата за „индиректниот домаќин“ на вирусот како „веројатна до многу веројатна“, додека напишала дека тезата за „бегството“ на вирусот од лабораторијата е „малку веројатна“ во долго очекуваниот извештај на тимот на Светската здравствена организација (СЗО) , обајви француската новинска агенција Афп пред нејзиното официјално објавување.

Извештајот за меѓународната мисија во Вухан со нетрпение се чекаше откако тимот ја напушти Кина пред повеќе од еден месец.

Доцнењето во објавувањето на заклучоците на тимот, направено во соработка со кинеската страна, се припишуваше на проблеми во координација и превод, бидејќи се водеше дипломатска војна околу содржината на извештајот.

На прес-конференцијата во Вухан на 9 февруари, на крајот од престојот на меѓународните експерти во Кина, членовите на тој тим и претставници на кинеската страна јасно рекоа дека сè уште не можат да извлечат цврсти заклучоци.

Но, тогаш тие рекоа дека работат на рангирање на голем број тези според нивната веројатност.

Недостасува врска
Експертите веруваат дека вирусот САРС-КоВ-2, кој ја предизвикува болеста ковид-19, потекнува од лилјаци.

Една од анализираните можности беше вирусот директно да се пренесува од лилјаци на луѓе. Според конечниот извештај на стручниот тим, таа можност е „можна за веројатност“.

Според стручниот тим, најверојатно вирусот преминал од лилјакот на друго животно, кое потоа заразило луѓе.

„Иако најчесто поврзани вируси се пронајдени кај лилјаците, еволутивниот јаз помеѓу овие вируси и САРС-КоВ-2 се проценува на неколку децении, што укажува на алка што недостасува“, се вели во извештајот.

„Сметаме дека варијантата што вирусот им пренел на луѓето преку индиректен домаќин е веројатна до многу веројатна“, се наведува, но не е објаснето кое животно може да игра улога во пренесувањето на вирусот од лилјаците на луѓето.

Извештајот не ја исклучи замрзнатата храна како начин на пренесување на вирусот, а ова е омилена теза во Пекинг, бидејќи се чини дека вирусот може да преживее под нулата.

„Внесувањето преку канали за ладна / храна се смета за можно“, се вели во извештајот.

Конечно, извештајот ја анализира идејата за „бегство“ на вирусот од лабораторија, на пример од Институтот за вирусологија во Вухан, што е теорија за која се залагаат поранешниот американски претседател Доналд Трамп и неговата администрација.

Во извештајот се наведува дека нема запис за постоење на вирус сличен на вирусот САРС-КоВ-2 во која било лабораторија пред декември 2019 година и се посочува дека во лабораториите во Вухан се во сила високи безбедносни стандарди.

„Лабораторијата како извор на пандемија се смета за многу малку веројатно“, се вели во извештајот.

Слични содржини