Таблоидот ја доби битката: Принцот Хари со фотографиите ги измамил луѓето

Принцот Хари ја изгуби правната битка која ја водеше против британскиот таблоид Mail on Sunday.

Приказната која е објавена во мај минатата година, тврди дека серијата фотографии која принцот Хари ги објавил на интернет, пред Денот на планетата, ги довела читателите во заблуда, бидејќи не назначил дека животните биле „дрогирани“ и врзани.

Хари се пожалил до Независната организација за стандарди на весниците поради лажно известување, но неговиот случај бил отфрлен, бидејќи агенцијата сметала дека весниците не прекришиле ниту едно правило.

Бакингемската палата одбила да ја коментира одлуката.

View this post on Instagram

🐘🐘🐘🐘🐘🐘🐘🐘 Today is #WorldElephantDay and we are pleased to announce that since we followed our friends at @ElephantswithoutBorders (EWB) on Instagram in July, when we were celebrating the environment, you and our friend @TheEllenFund (@TheEllenShow) have spread the word and EWB have been able to help protect 25 elephants by fitting them with satellite navigation collars! These collars allow the team at EWB to track the elephants, as well as to learn their essential migratory patterns to keep their corridors safe and open so future generations of elephants can roam freely. In honour of this amazing support, EWB have named their most recently collared Elephant…ELLEN! We can’t wait to see where she will go! 🐘 Two years ago on World Elephant Day, The Duke and Duchess of Sussex joined Dr Chase to help in this conservation effort. Below, a few words from Mike and his partner Kelly at EWB: • ‘Today is a day to honor and celebrate the majestic elephant and to make a strong stand for conserving and protecting one of the world’s most beloved animals. elephants are intelligent, sentient beings capable of emotions from joy to grief. They are ‘environmental engineers,’ a key-stone umbrella species, and the fight to save them is in effect, a fight to save entire ecosystems and all wildlife. Today elephants are facing many challenges; habitat loss and competition for resources creates conflict with humans, climate change and fires destroy much needed resources and poaching for the demand of ivory makes elephants bigger targets than ever. African elephants are especially prone to human-wildlife conflict because of their large home ranges. Finding, preserving and creating elephant corridors is therefore of great importance in helping to maintain habitats suitable for movement and minimising human-elephant conflict. Corridors are a mitigation technique to better the livelihoods of local communities and the elephants themselves, by providing environment and ample space for wildlife to navigate from one habitat patch to another, without affecting the livelihoods of communities.’ • EWB – Dr Mike Chase, Ms Kelly Landen . 📸 by DOS © SussexRoyal Additional photos: EWB

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

Според изјавата на претседателот на организацијата, Хари тврди дека во 2016 година објавил необработени фотографии на веб-страницата на кралското семејство и дека тие биле достапни за сите кои сакале да ги видат. Тој додал и дека ги поставил фотографиите и на Инстаграм за да ја подигне свеста, а не за да ја покаже својата вештина за фотографирање.

Хари во жалбата напишал и дека во насловот на фотографијата стоело дека животните се преместени за да се зачуваат, па затоа немало потреба експлицитно да се напише дека животните се под седативи или дека се врзани, бидејќи тоа се подразбирало.

Приказната која Mail on Sunday ја објавил имала наслов: „Дрогирани и врзани… Што Хари не ви кажал за инспиративните фотографии од диви животни“.

Во четивото стои дека слонот на сликата е врзан и дека следачите на инстаграм тоа не можеле да го видат, бидејќи фотографиите биле исечени. Тие додале и дека агентот на Хари одбил да ја коментира оваа тема, пренесува CNN.

Принцот Хари и Меган имаат лош однос со британскиот печат откако ја објавија својата врска. Тие често јавно зборуваат за немилосрдното и агресивно објавување на приказните, особено оние за Меган, за кои принцот смета дека имаат расистички тон.

Слични содржини