Истражувањето објавено во списанието Science покажа дека протеинот на коронавирусот што се врзува за здравите клетки има нови, неочекувани функции.
Според Zimo.hr, лекарите од детската болница во Бостон го фатиле овој протеин пред да се спојат со мембрана на човечка клетка, што е првпат некој да успее.
Овој вирус САРС-КоВ-2 е всушност главниот протеин насочен од нашите антитела. Затоа, тоа е протеинот кој најчесто се користи во клиничките испитувања на вакцина против ковид-19.
Откриено е дека скриените и неочекувани функции на овој протеин му помагаат на новиот коронавирус да остане скриен од нашиот имунолошки систем, но и да преживее подолго на отворено. Овој наод ќе има големо влијание врз понатамошниот развој на вакцини и лекови против ковид-19.
Криогеничката електронска микроскопија е техника со која научниците биле во можност да ја откријат структурата на врвниот протеин пред и по неговото врзување за мембраната. Откако ќе се спои со клеточната мембрана, протеинот доби форма на шнола.
Друго интересно откритие е дека врвниот протеин е во форма на шнола уште пред да се приклучи на мембраната. Бен Чен, автор на студијата и професор во Детската болница во Бостон, рече дека можноста на коронавирусот да се претвори во алтернативни форми без да се врзува за ќелијата го прави вирусот потраен на отворено. Оваа функција исто така го спречува да се распадне кога паѓа на други површини. Во оваа карактеристика лежи објаснувањето за фактот дека вирусот може да преживее на некои површини од неколку часа до неколку дена.
„Повеќето вируси не преживуваат долго надвор од телото на домаќинот. Ние веруваме дека цврстата структура на овие врвни протеини по фузијата го штити вирусот “, вели Чен.
Оваа особина е исто така виновна за фактот дека нашиот имунолошки систем понекогаш не го препознава вирусот – тоa е всушност тактика што коронавирусот ја користи за да го одвлече вниманието.
Покрај ова значајно откритие, истражувачите открија уште една функција која му помага на вирусот да го заобиколи нашиот имунолошки систем. Поентата е дека овие врвни протеини во обете форми имаат гликани – молекули на шеќер кои се рамномерно распоредени на нивната површина. Тие исто така играат улога во избегнување на системот за човечка одбрана.
Чен смета дека новото откритие исто така може да помогне во подобар развој на вакцини против коронавирус, бидејќи сегашните формули, кои ги користат овие протеини за стимулирање на имунитетот, имаат мешавина од врвни протеини во форми пред и по врзувањето за клеточната мембрана. Оваа одлика може да ја ограничи ефективноста на овие вакцини.
„Мора да размислиме како да го стабилизираме протеинскиот врв. Ако протеинот не е стабилен, можете да користите антитела, но ќе биде помалку ефикасен во блокада на вирусот “, рече Чен на крајот.