Tatra 603-2 достапен преку аукција

од Vladimir Zorba

Чудниот изглед на автомобилот што го гледате е Tatra 603-2 и за само неколку дена, еден ќе биде достапен преку онлајн аукција.

Шансите се, освен ако не живеете или сте живееле во Источна Европа, можеби не сте слушнале за возилото. Тоа е затоа што е дизајниран и произведен во Чешка за високи владини функционери. Самата Tatra постои од 1850 година и почна да ги произведува своите први автомобили во 1897 година, што го прави еден од најстарите производители на автомобили во светот.

Овој 603-2 беше испорачан во Чешка пред да биде извезен во Холандија во 1980-тите. Потоа продолжил да престојува во Данска пред сегашниот сопственик да го купи и да го донесе во Словачка.

Car & Classic го продава интригантниот автомобил на аукција и забележува дека ја добил потребната реставрација, задржувајќи што е можно повеќе оригинални делови. Тие вклучуваат четири блиску распоредени фарови кои му даваат на автомобилот многу препознатлив изглед.

Внатрешноста на Tatra е, исто така, иста како кога ја напушти фабриката, иако доби нов велур. Сепак, оригиналните инструменти и црната кожна табла беа задржани.

Не е само чудниот изглед што го прави седанот интригантен. Имено, тој е придвижуван од 2,5 литарски V8 со воздушно ладење, поставен назад, со карбуратор „Џиков“, кој кога е нов, произведувал 99 КС и 152 Nm. Тие бројки беа префрлени на асфалтот преку четиристепен менувач.

Аукциската листа открива дека автомобилот поминал 72.362 километри.

„Ова не е само автомобил направен од и за Источниот блок“, опиша главниот уредник на Car & Classic, Крис Полит. „Tatra е синоним за иновација, безгранична креативност и негазени патеки“.

„Аеродинамичните линии, револуционерниот мотор и необичниот стил го издвојуваат овој модел, но овој автомобил е уште попосакуван поради високите стандарди на неговата темелна реставрација и севкупната оригиналност“.

Слични содржини