Tesla оствари приход од 24,9 милијарди долари

од Stefanija Kuzmanovska

Tesla објави за заработката, покажувајќи рекордни квартални приходи, но помали маржи благодарение на намалувањата на цените и стимулациите.

Цената на акциите остана непроменета по првичниот извештај, но почна да паѓа за време на разговорите за заработката, бидејќи извршниот директор Елон Маск и другите директори не успеаја да дадат прецизни спецификации и датуми за почеток на испорака на Cybertruck и возилото подготвено за роботакси.

За време на разговорите тие рекоа дека производството на возила ќе забави во текот на третиот квартал поради затворањето за подобрување на фабриката. Сега падна за околу 5% по работното време.

Еве како компанијата помина спротивно на очекувањата:

Приход: 24,93 милијарди долари, наспроти 24,47 милијарди долари што ги очекуваше Refinitiv.

Заработка: приспособена од 91 центи по акција, наспроти 82 центи по акција што ги очекуваше Refinitiv.

Нето приходот (GAAP) изнесува 2,70 милијарди долари, што е зголемување од 20% во споредба со минатата година. Оперативните приходи, сепак, се намалени за 3% во однос на минатогодишниот квартал на 2,40 милијарди долари.

За споредба, во текот на првиот квартал од 2023 година, Tesla објави нето приход од 2,51 милијарди долари со приход од 23,33 милијарди долари. Во текот на вториот квартал од минатата година, Tesla објави нето приход од 2,27 милијарди долари на приход од 16,93 милијарди долари.

Во врска за заработка, Маск рече: „Ние продолжуваме да целиме на испораки на возила од 1,8 милиони оваа година, но очекуваме производството во третиот квартал да биде малку намалено бидејќи имаме летни запирања на работите поради многуте фабрички надградби“.

Претходно овој месец, Tesla објави вкупно 466.140 испораки на возила во вториот квартал и соопшти дека произвела 479.700 електрични возила. Испораките се најблиската проценка до продажбата што ја наведува Tesla.

Тие испораки беа повисоки отколку што очекуваше Вол Стрит и делумно беа поттикнати од стимулации и попусти.

Слични содржини