Јајцата всушност имаат мноу предност бидејќи се хранливи. Тие се застапени во здравата и рамнотежена исхрана и се одлични сојузници за витка линија.
Треба да почитувате само неколку правила:да одбегнувате да ги консумирате во ист оброк со други извори на протеини како месо, риба, млечни производи или сирење и обрнете внимание на количината и начинот на подготовка.
Од нутриционистичка точка, јајцата содржат протеини, минерали, витамини. Тие ги обезбедуваат особено драгоцените омега 3 масни киселини. Исто така, поседуваат драгоцени својства кои помагаат во борба против стареењето бидејќи се богати со антиоксиданси. Тие исто така содржат и каротеноиди како лутеин и зеаксадтин.
Но, добрите својства не завршуваат тука, тие се одлични сојузници за добро расположени што е доста неопходно кога сте на диета.
Обезбедуваат есенцијални масни киселини и Б витамини. Исто така, обезбедуваат витамин Д и минерали како фосфор и цинк кои го поддржуваат правилното функционирање на нервниот систем.
Јајцата содржат протеини и есенцијални масти кои го успоруваат оговорот на инсулинот и апсорбцијата на шеќер во крвта, што дава чувство на ситост. Важно е да не се претерува со количините. Препорачаната порција е еквивалентна на најмногу 3-4 јајца неделно.