Актуелно
Почетна / Глобално / Свет / Тироидната жлезда е новата мета на коронавирусот

Тироидната жлезда е новата мета на коронавирусот

Италијанските лекари го пријавија првиот случај во светот во кој коронавирусот предизвика воспаление на тироидната жлезда – тироидитис. Дијагнозата е направена на 18-годишно девојче. Описот на случајот е објавен во „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“.

„Го регистриравме првиот случај на таканаречен акутен тироидитис, кој се разви по инфекција со новиот вид коронавирус (САРС-КоВ-2). Лекарите треба да знаат дека инфекцијата со коронавирус може да се појави и на овој начин“, рече еден од авторите на студијата, Франческо Латрофа, професор на Универзитетот во Пиза.

Речиси од првите денови по избувнувањето на коронавирусот, научниците знаат дека САРС-КоВ-2 влијае на клетките не само во белите дробови, туку и во другите ткива на телото, вклучително и во носната слузница, хранопроводот, крвните садови и срцето, и некои други органи.

Оваа карактеристика на вирусот, според научниците, може да објасни зошто многу пациенти со инфекција со коронавирус не само што страдаат од респираторни нарушувања, туку и го губат чувството за мирис. Некои од нив исто така имаат проблеми со варењето или дефект на циркулаторниот систем.

Новата „цел“ на коронавирусот

Ланофа и неговите колеги откриле уште еден несакан ефект поврзан со инфекцијата САРС-КоВ-2, пренесува ТАСС. Тие ја испитале медицинската историја на 18-годишното девојче кое се пожалило на болки во грлото и гркланот, палпитации и треска. Овие симптоми се појавиле кај девојчето откако таа се заразила со КОВИД-19 од нејзиниот татко и успешно ја надминала болеста.

Испитувајќи ја тироидната жлезда со ултразвук, истражувачите откриле дека девојчето страдало од акутен тироидитис – воспаление на тироидната жлезда со умерена сериозност. Како по правило, ваквите нарушувања во работата на овој орган се јавуваат кај луѓе кои претрпеле акутни вирусни респираторни инфекции, продирајќи од респираторниот систем во тироидната жлезда.

Еден месец пред почетокот на тироидитис, како што забележа Ланофа, девојчето било подложено на преглед на тироидната жлезда. Тој покажал дека органот е во нормална состојба и во минатото никогаш не се пожалила на проблеми со тоа.

Така, почетокот на болеста по инфекција со коронавирус сугерира дека САРС-КоВ-2 може исто така да влезе во тироидната жлезда од белите дробови. Ова треба да се земе предвид при третман како на КОВИД-19, така и на болеста на тироидната жлезда, заклучија истражувачите.

loading...