Јосип Броз Тито, поранешниот претседател на Југославија, бил познат по својот исклучителен вкус и љубов кон добрата кујна, а особено сакал едно јадење.
Еден од специјалитетите што особено го воодушевил Тито е „Караѓорѓева шницла“.
Именуван по Караѓорѓе Петровиќ, овој специјалитет станал едно од најпопуларните јадења во поранешна Југославија.
И денес многу луѓе сакаат имаат посебна желба за јадењето, па оттаму веб-страницата на „City Magazine“ го објавува рецептот за негово правење.
Рецепт за „Караѓорѓева шницла“
Состојки за 4 лица:
4 свински или телешки парчиња шницли (околу 150 грама секое)
200 гр павлака (или павлака за готвење)
2 јајца
100 гр брашно
100 гр презла
Сол и бибер по вкус
Масло за пржење
Лимон за декорација
Магдонос за гарнир
Фото: Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia