Тито бил воодушевен од ова јадење кое многумина и денес го сакаат

од Nikola Popovski
13,8K прегледи

Јосип Броз Тито, поранешниот претседател на Југославија, бил познат по својот исклучителен вкус и љубов кон добрата кујна, а особено сакал едно јадење.

Еден од специјалитетите што особено го воодушевил Тито е „Караѓорѓева шницла“.

Именуван по Караѓорѓе Петровиќ, овој специјалитет станал едно од најпопуларните јадења во поранешна Југославија.

И денес многу луѓе сакаат имаат посебна желба за јадењето, па оттаму веб-страницата на „City Magazine“ го објавува рецептот за негово правење.

Рецепт за „Караѓорѓева шницла“

Состојки за 4 лица:

4 свински или телешки парчиња шницли (околу 150 грама секое)

200 гр павлака (или павлака за готвење)

2 јајца

100 гр брашно

100 гр презла

Сол и бибер по вкус

Масло за пржење

Лимон за декорација

Магдонос за гарнир

Фото: Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia

Слични содржини