„Требаше да спиеме на дното на океанот“: Маж се присети на патувањето со подморницата Титан

од Stefanija Kuzmanovska

Маж кој некогаш бил патник на подморницата Титан, тврди дека извршниот директор на OceanGate, Стоктон Раш, пред две години му предложил на екипажот да спијат во бродот додека биле насукани на дното на Атлантикот.

Снимателот Џејден Пан се присети на моментот кога Раш им кажал на патниците дека батеријата „умрела“.

Раш, наводно, им рекол на патниците дека треба да се вратат на површината кога биле на две фудбалски игралишта подалеку од остатоците на легендарниот брод.

„Отпрвин мислев дека се шегува бидејќи бевме повеќе од два часа од нашата експедиција и толку блиску до дното. Но, тогаш тој објасни дека една од батериите умрела и дека имаме проблеми со користењето на електронските падови на тежина, па ќе ни биде тешко да се вратиме на површината“, рече Пан.

Додека Раш се обидувал да го реши проблемот, тој наводно им понудил на патниците да спијат додека Титан потонал на дното на океанот.

Половина од екипажот, вклучувајќи го и Стоктон, рекле дека би било во ред да спијат на дното на океанот. Сепак, другите клиенти не биле подготвени да ја поминат ноќта на дното на океанот.

На крајот Раш успеал да ја искористи хидрауликата за да ја намали тежината и пловилото безбедно отпловило назад со сите на бродот.

Приказната на Пан излезе на виделина откако пет патници, меѓу кои и Раш, загинаа за време на посетата на Титаник минатиот месец.

Раш, самонаречен иноватор кој сакал да ги помести границите на нуркањето на патниците, загина за време на последното патување на Титан откако неговата комора под притисок имплодирала во близина на длабочината од 3.800 метри каде што лежат остатоците од познатиот брод.

Во подморницата биле и Шахзада Давуд (58) и неговиот 19-годишен син Сулејман.

Слични содржини