Третата руска вакцина веројатно ќе штити и од новите видови соеви на ковид 19

од Берта Китинска

Повторно вакцинирање против коронавирусот со третата руска вакцина „ковивак“ може да се направи за две до три години, изјави за телевизијата „Москва 24“ главниот лекар на медицинскиот центар „Лидер на медицината“, Евгенија Тимаков, а пренесува Спутник.

Според Тимаков, најефикасна опција за заштита од вирусот корона најверојатно ќе биде употребата на разни вакцини во иднина.

– Во моментот со силен контакт со вирусот корона, во време на силна епидемија, ќе бидеме вакцинирани со вакцината „Спутник В“. После две години, кога вакцината е сè уште ефикасна, ние продолжуваме да се вакцинираме со други вакцини, вклучително и „ковивак“, рече овој инфектолог.

Тимаков додаде дека „ковивакот“ е направен врз основа на докажана платформа што се користела неколку пати при правење други вакцини.

„Бидејќи оваа вакцина е направена од целиот вирус, во принцип, можат да се земат сите мутации на вирусот кои се сериозни, може да се подигне вирусот и да се започне со производство на нова вакцина во истите растенија“, рече тој.

Третата вакцина против вирусот корона во Русија беше регистрирана неодамна, а претходно директорот на институтот „Чумаков“, Ајдар Ишмухаметов, објави дека имаат технологија и искуство што овозможува вакцината против сите соеви на ковид 19 да се прави без никакви проблеми.

loading...

Слични содржини