Три најчести причини за распаѓање на врските

од Stefanija Kuzmanovska

Често се претпоставува дека луѓето раскинуваат поради големи работи, како што е неверството, но најчестите причини за раскинување се кријат во секојдневните фрустрации кои се насобираат.

Секоја врска започнува со вљубување и идеализирање на партнерот, но се почесто завршува со „непомирливи разлики во карактерот“. Иако на врската ќе ѝ пресудат големите работи, како што е прељубата, статистичките податоци покажуваат дека повеќето врски и бракови се распаѓаат поради „натрупани ситници“ кои луѓето не ги препознаваат на време како убијци на врската, тврди британскиот брачен терапевт Ендру Г. Маршал .

Тој дава преглед на најчестите и секојдневни „гревови“ кои ќе ја уништат интимноста, ќе ги нарушат довербата и почитта и ќе ја уништат врската.

Недостаток на внимание

Тој клима со главата, додека таа објаснува што треба да прават, додека неговите мисли се на друго место, или таа го проверува нејзиниот мобилен телефон додека тој сака да се пожали за проблем на работа. Ова се само некои од сценаријата на необрнување внимание на вашиот партнер во вистинско време. Го оправдуваме нашето однесување со претпоставка дека ќе има време за тоа или дека она што го правиме во моментов бара само малку време.

Замките на таквото однесување и можни решенија

Ако не му посветиме доволно внимание на партнерот, му кажуваме дека не сме заинтересирани за него и дека другите работи ни се поважни. Ќе го толерира тоа некое време, и откако ќе му „прекипе“, ќе почне и самиот да се однесува така, што неизбежно ќе резултира со губење на блискоста.

Врската може да се подобри ако свесно го контролираме нашето однесување и поставиме некои правила, како што е договорено време за разговор без попречување или слободна вечер за двајца со исклучени мобилни телефони.

Наметнување на сопствени правила

Без разлика дали вашиот партнер постојано се жали затоа што не ги средувате работите зад себе или вие му се жалите затоа што не учествува во домашните работи, најчесто секој за себе мисли дека е во право. Сметаме дека ваквото однесување е прифатливо затоа што доколку другата страна не послуша и ги почитува нашите правила, немаше да има проблем.

Замките на таквото однесување и можни решенија

Наметнувајќи свои сопствени правила, ние не само што се поставуваме супериорни во однос на партнерот, туку јасно демонстрираме колку сме попаметни и кој на кого треба да му бидеме подреден, па на почетокот ги отфрламе неговите предлози и го казнуваме за непослушност.

Наместо одбрана на своите позиции и ставови и следствено инсистирање партнерот да го стори истото, насочете ги своите напори кон компромис, договор во кој и двајцата ќе предложите правила и ќе бидете обврзани да ги почитувате.

Запуштање на изгледот и земање „здраво за готово“

Во подолгите врски, запуштањето на сопствениот изглед е вообичаено, од една или со двете страни. Ако престанете да се грижите за вашиот физички изглед и ги игнорирате правилата на пристојно однесување, тешко е да очекувате од вашиот партнер да ве смета за привлечни како што првично бевте. Иако тоа може да функционира, таквото однесување му дава на вашиот партнер до знаење дека сте го зеле „здраво за готово“ и дека повеќе немате мотив да се трудите.

Замките на таквото однесување и можни решенија

Затворете ја вратата од тоалетот зад вас и обидете се да останете во добра форма за да можете да го очекувате истото од вашиот партнер. Иницирајте секс и романтично однесување за да не пожалите дека вашиот однос е сведен на „цимерски“.

Слични содржини