Три несакани последици од прекумерното консумирање јајца

од Stefanija Kuzmanovska
612 прегледи

Несомнено е дека јајцата имаат многу здравствени придобивки, како што се помагање во контролата на тежината, подобрување на здравјето на очите и обезбедување на различни хранливи материи, од протеини до омега-3 масни киселини.

Сепак, како и со се, не треба да претерувате со консумацијата на јајца.

Што може да се случи ако јадеме премногу јајца?

Запек
Јајцата имаат многу протеини, но не и влакна кои го помагаат варењето. Недостатокот на влакна доведува до запек, па затоа се препорачува да се консумираат јајца со намирници богати со растителни влакна, како спанаќ и домати.

Акни и мозолчиња
Акните се предизвикани од високо ниво на хормонот прогестерон, кој е присутен во јајцата. Значи, ако одеднаш забележите акни на вашата кожа, можеби ќе сакате да внимавате колку често консумирате јајца.

Надуеност
Јајцата се идеален појадок за некои, но не и за оние кои се чувствителни на нив.

Чувствителноста на јајцата се манифестира со надуеност и гасови. Нетолеранцијата на јајца значи дека не можете правилно да сварите одреден елемент во јајцето, односно можеби немате одреден ензим во вашето тело што може да го разложи.

Ова не само што ве прави подуени, туку може да почувствувате и стомачни болки, главоболки и напнатост.

Слични содржини