Три вида месо кои имаат лош ефект врз крвниот притисок и холестеролот

од Vladimir Zorba
64 прегледи

Здравјето на срцето и крвните садови во голема мера зависи од навиките во исхраната, а месото што редовно го консумираме може да игра важна улога во овој процес.

Иако месото е добар извор на протеини и некои есенцијални хранливи материи, одредени видови – особено оние со висока содржина на заситени масти и сол – можат да го зголемат крвниот притисок и нивото на лош (LDL) холестерол.

Различни нутриционисти предупредуваат дека таквата храна е еден од факторите на ризик за развој на срцеви заболувања. Важно е да се знае кои видови месо го оптоваруваат најмногу телото и да се обидеме да ги замениме со поздрави алтернативи.

Подолу се наведени три вида месо кои, според советите на експертите за исхрана, треба да ги избегнуваме или барем да ги ограничиме ако внимаваме на крвниот притисок и холестеролот:

1. Преработено црвено месо (на пр. колбаси, виршли, салами)

Преработените месни производи како што се колбаси, виршли и разни салами често се богати со заситени масти, сол и конзерванси кои можат негативно да влијаат на кардиоваскуларното здравје. Според експертите, редовното консумирање на овие намирници е поврзано со висок крвен притисок, повисоко ниво на холестерол и зголемен ризик од срцеви заболувања. Покрај тоа, адитивите што се користат во преработката на месо можат дополнително да го оптоварат телото и да влијаат на метаболизмот на липидите.

Различни диететичари и нутриционисти истакнуваат дека овој вид месо често доаѓа во големи порции и често се консумира со друга нездрава храна како што се бел леб или масни сосови. Сето ова дополнително го зголемува негативниот ефект врз крвните садови. Заменувањето на овие производи со посни протеини како што се пилешко, леќа или риба може значително да помогне во контролата на крвниот притисок и нивото на холестерол.

2. Масно свинско месо (на пр. врат)

Самото свинско месо не е нужно лошо, но одредени делови – како што е вратот – содржи исклучително висок процент на заситени масти што можат да го зголемат нивото на LDL холестерол. Експертите предупредуваат дека редовното консумирање на масни парчиња свинско месо го зголемува ризикот од формирање на плаки во артериите, што на долг рок може да доведе до атеросклероза. Исто така, овие видови месо често се подготвуваат на начин што дополнително ја зголемува нивната калорична содржина – со пржење, панирање или печење со многу масло.

Високата енергетска вредност во комбинација со нездрави масти ги прави многу неповолни за луѓето кои имаат проблеми со крвниот притисок или холестеролот. Наместо тоа, се препорачува да се изберат парчиња месо со помала масленост и да се подготвуваат со варење или печење без дополнителни масти. Ваквите мали промени можат да имаат големо влијание врз здравјето на срцето.

3. Панирано и пржено месо

Без оглед на видот на месото, начинот на подготовка игра клучна улога во неговото влијание врз здравјето. Панирањето и пржењето на месото значително го зголемува внесот на нездрави масти, особено транс масти и заситени масти кои негативно влијаат на холестеролот. Експертите истакнуваат дека таквата подготовка на месото може да го зголеми нивото на LDL холестерол и да го поттикне формирањето на плаки во артериите, што го зголемува ризикот од хипертензија и срцеви заболувања.

Покрај тоа, термичката обработка на високи температури може да доведе до формирање на штетни соединенија кои дополнително го оптоваруваат телото. Многу луѓе ги јадат овие јадења со прилози кои се богати со сол или рафинирани јаглехидрати, што дополнително ја влошува нутритивната слика на оброкот.

Иако не мора целосно да го елиминираме месото од нашата исхрана, експертите советуваат да бидеме внимателни кои видови месо консумираме и во какви количини. Малите промени можат да имаат големо влијание врз здравјето на срцето.

Слични содржини