Целосно е модерна и 95% ја „убива“ короната: Ова е најпаметната маска на светот (ВИДЕО)

од Nikola Popovski

Компанијата Razer дизајнираше проѕирна заштитна маска N95 која го засилува човечкиот глас, а исто така е отпорна на вода и гребнатини.

Razer тврди дека ја дизајнирал „најпаметната“ заштитна маска во светот, респиратор со повеќекратен N95, наречен Projech Haze. Концептниот дизајн со проѕирна обвивка е изработен од рециклирана пластика, отпорна на вода и пластика, и е проѕирна до тој степен што овозможува читање од усните.

Досега, маската не добила никакви одобренија или сертификати, така што нема одредена цена, ниту можен датум за почеток на продажбата. Сепак, Разер работи со тим научници и медицински експерти кои работат заедно за да го комплетираат развојот на маската.

Новата маска N95 има две тркалезни зони од двете страни на устата на корисникот што овозможуваат вентилација и содржат вентилатори во форма на диск кои го филтрираат воздухот што влегува и го исфрла CO2 по издишувањето. Razer тврди дека маската ќе биде сертифицирана за филтрирање на 95 проценти од честичките од воздухот, вклучително и коронавирусот и другите невидливи опасности.

Вентилаторите можат да се отстранат и да се полнат, а компанијата работи на зголемување на животниот век и ефикасноста на маската, како и на тоа како да ги информира корисниците кога се потребни нови филтри. Ова известување може да дојде во форма на известување на паметниот телефон.

Фановите исто така имаат засилувачи и микрофони кои го засилуваат гласот за да не мора корисникот да го крева својот глас додека носи маска и зборува. Без оглед на технологијата што ја поседува, маската е сè уште пријатна за носење, но се очекува да биде потешка од вообичаеното.

Исто така, маската содржи Chrom RGB LED осветлување, така што нејзините прстени можат да светат во бојата по ваш избор. LED светлата се активираат автоматски во мракот и овозможуваат читање од усните.

Маската доаѓа со куќиште за полнење кое има и функција на стерилизирање на целиот уред со УВ зраци.

Оваа идеја засега е само концепт.

loading...

Слични содржини