Црна Гора добива stablecoin: „Perper“ за поголема ликвидност на банките и раст на БДП

од Nikola Popovski

Иновативното решение во светот на плаќањата – stablecoin perper  – беше претставено пред црногорската јавност во четвртокот и се очекуваат првите чекори во областа на туризмот, бидејќи Црна Гора како дестинација може да нагласи дополнителна предност во однос на оние земји со слични понуди каде такви придобивки не постојат.

Stablecoin perper може да се користи од сите – граѓани, туристи и деловни активности со едноставна размена на евра. Оваа конверзија на средства се нарекува токенизација, а вредноста што ќе ја има еден perper секогаш ќе биде едно евро. Со други зборови – не постои ризик да се изгуби вредноста во случај на пад на цената, како што е случајот со нестабилните криптовалути. Затоа, овој вид дигитални пари се нарекува „stablecoin“, бидејќи нивната вредност е трајно поврзана со постојната физичка валута.

Идејата за создавање црногорски stablecoin се појави пред три години кога две лица паралелно ги создадоа првите токени во потрага по паметно спроведување на блокчејн технологијата. Станува збор за црногорскиот научник кој работи во Германија, Александар Каписода и Иван Јоличиќ, кој го предводи тимот за кодови вклучен во оваа идеја и кој штотуку ја објави финансиската и технолошката револуција пред црногорската јавност.

Слични содржини