Црна Гора конечно ќе дозволи црногорско и српско државјанство?

од Nikola Popovski

По 12 години, Црна Гора конечно може да им дозволи на своите граѓани двојно државјанство – црногорско и српско.

Ова го најави премиерот Здравко Кривокапиќ и тоа сигурно ќе биде решението за еден од горчливите проблеми во односите меѓу двете земји.

Кривокапиќ ги споделил овие информации на својот Твитер профил.

Патем, според Законот за црногорско државјанство, Црна Гора не дозволува двојно државјанство – црногорско и српско, уште од 2008 година. Таквиот закон се толкува на повеќе начини: како заштита на црногорскиот идентитет, антисрпска политика или останување на одредени политички партии на власт за црногорските Срби да не можат да гласаат на избори. Особено затоа што на припадниците на другите нации во Црна Гора не им е забрането двојно државјанство.

Претставниците на поранешната влада ја согледаа можноста граѓаните, покрај црногорското државјанство, да добијат и српско државјанство како опасност за проектот „независна Црна Гора“. Тие тврдат дека ова може да ја отежни работата на државната администрација и да доведе до фактот дека има повеќе граѓани во Црна Гора со, на пример, српско од црногорско државјанство.

Покрај тоа, членовите на поранешниот режим веруваа дека Црна Гора, како мала земја, лесно може да биде жртва на политички инженеринг и дека голем број нови гласачи можат целосно да ја сменат политичката сцена.

Сепак, до промената на владата се дојде и без промена на спорниот закон. Очигледно, промената на владата ќе доведе до промена на Законот за црногорско државјанство, а не обратно.

loading...

Слични содржини