Uber и Toyota здружуваат сили

од Vladimir Zorba

На секој чекор, Toyota се обидува да промовира водородни решенија во автомобилската индустрија. Една од поновите иницијативи е соработката со Uber која ќе резултира со флота од вкупно 200 модели на Mirai.

Toyota Mirai е еден од првите масовно произведени автомобили со водород. Јапонскиот производител не крие дека полага големи надежи за ова гориво и покрај континуираниот развој на технологијата, се стреми да ги приближи автомобилите со водород до луѓето.

Со новиот пилот проект H2 Moves Berlin, Toyota сака да им ги приближи автомобилите со водород на луѓето на интересен начин

Јапонците во соработка со Uber, поточно SafeDriver Group, создаваат флота од 200 Toyota Mirai. На улиците на Берлин веќе има 50 примероци од овој модел во форма на такси, а во наредните месеци ќе се појават уште три. Покрај проширувањето на флотата на автомобили со нулта емисија, ова им овозможува на корисниците на Uber да се запознаат со автомобилите со водород.

Операторот на гореспоменатиот возен парк не се занимава само со возење возила со помош на апликацијата Uber, туку и во транспорт на ВИП лица. Ова беше видливо за време на овогодинешниот Берлински филмски фестивал. Многу ѕвезди на црвениот тепих ги однесе Toyota Mirai.

Слични содржини