Украина ја продолжи воената состојба и општата мобилизација до 23. август

од Nikola Popovski

Украинскиот парламент на Рада денеска со апсолутно мнозинство го одобри продолжувањето на претседателските декрети за воена состојба и општа мобилизација, кои претседателот Владимир Зеленски ги потпиша на 24 февруари, на почетокот на руската инвазија на земјата.

Речиси три месеци од почетокот на офанзивата, Русија денеска продолжи да го гранатира Донбас, на истокот на Украина.

По неуспешниот обид да ја преземат контролата врз Киев и неговата околина, руските трупи од март ги концентрираат напорите на истокот на земјата, каде што се водат интензивни борби.

Слични содржини