Украинска православна црква: Како резултат на руската агресија повеќе нема да се користи јулијанскиот календар

од desk4

Главната православна црква во Украина објави дека одлучила да го промени календарот така што Божиќ ќе се слави на 25 декември, потег што дополнително ќе се оддалечи од Русија.

Украинските христијани, главно православни, традиционално го прославуваа Божиќ на 7 јануари, како што е обичај во повеќето православни земји како Русија.

„Ова прашање настана како резултат на руската агресија“, напиша Украинската православна црква (ОЦУ) на Фејсбук и објави дека повеќе нема да го користи јулијанскиот календар.

„Денес Јулијанскиот календар се поврзува со руската црковна култура“, се вели во соопштението.

Украинската православна црква објави дека ќе го користи реформираниот јулијански календар од 1 септември, почетокот на литургиската година. Црквата најави дека парохиите ќе можат да продолжат да го користат стариот јулијански календар доколку сакаат.

Резултатите од анкетата спроведена минатиот декември од страна на украинската влада покажаа дека 59 отсто од над 1,5 милиони учесници го поддржаа преместувањето на прославата на Божиќ на 25 декември.

Украинскиот министер за култура претходно изрази поддршка за промената на календарот, опишувајќи ја како „погодна за барањата на нашето време и јавното мислење“.

Слични содржини