Украинците објавија упатства: Што да се прави во случај на нуклеарен напад?

од Nikola Popovski

Украинскиот центар за стратешка комуникација и информациска безбедност, кој е основан под Министерството за култура и информатичка политика на Украина како еден од механизмите за борба против дезинформациите и е фокусиран на комуникација насочена кон спротивставување на надворешните закани, особено оние кои доаѓаат од Русија, објави упатства за граѓаните што да прават во случај на нуклеарен напад.

Центарот заедно со Државниот научно-технички центар за нуклеарна и радијациона безбедност дадоа препораки врз основа на информации од Државната служба за итни случаи, Министерството за образование и наука и полицијата.

Во еден дел од упатството се однесуваат на превенција од непријатни мириси, што се спроведува само по официјално известување за потребата и се оправдува само кога зрачењето е предизвикано од радиојод.

Од Центарот наведуваат дека во случај на користење на т.н валкани бомби, забрането е земање препарати на база на јод бидејќи може да предизвика непоправлива штета на организмот.

Валкана бомба или уред за радиолошка растурање е оружје што комбинира радиоактивен материјал со конвенционални експлозиви.

Центарот наведе и како да се консумираат таблети со јод во случај на напад: доза од 16 милиграми се препорачува за бебиња до еден месец, доза од 32 mg за деца на возраст од една до три години и доза од 62,5 милиграми за оние до 12 години. Се препорачува тинејџери, бремени жени, доилки и возрасни под 40 години да земаат 125 милиграми.

– Доколку за време на нуклеарна експлозија сте во стан, внимавајте надворешниот воздух да не влегува во просториите на куќата. Затворете ги сите прозорци, врати, отвори за вентилација, исклучете ја климата и греењето. Ако е можно, преместете се во просторија без прозорци – стои во препораките.

Се препорачува граѓаните да останат во прифатилиштето 24 часа, освен ако надлежните не советуваат поинаку.

– Не јадете и не допирајте ништо што може да биде радиоактивно контаминирано – се додава.

Исто така, не се препорачува да пиете вода од чешма додека не бидете известени дека тоа е безбедно.

Доколку граѓаните се на отворено во моментот на нападот, може да забележат блесок на небото и им се советува да не гледаат во таа насока бидејќи може да предизвика изгореници на рожницата, слепило и изгореници на очите.

– Запрете го автомобилот на безбедно место покрај патот, затворете ги вратите и прозорците, блокирајте го воздухот да влезе. Ако е можно, заштитете ги ушите со слушалки – ова е заштита од баротраума. Покријте ги устата и носот со маска или крпа и дишете низ неа додека не сте во засолништето – се советува.

Се препорачува граѓаните да побараат засолниште во случај експлозијата да ги најде на отворено.

Детални упатства се објавени на украински јазик на веб-страницата на Центарот.

Слични содржини