Ума Турман ја откри својата најмрачна тајна во отворено писмо

од Nikola Popovski

Актерката Ума Турман во отворено писмо ја призна својата долго чувана тајна и остро ја критикуваше забраната за абортус во Тексас.

Турман откри дека абортирала во доцните тинејџерски години, пишувајќи дека „ќе светне малку светлина, допирајќи до жените и девојките кои можеби чувствуваат срамота од која не можат да се заштитат“.

„Законот е уште една дискриминаторска алатка против оние кои не се економски поволни, но честопати и против нивните партнери. Жените и децата од богатите семејства го задржуваат правото на избор, не ризикуваат многу“, напишала таа, додавајќи:

„Ме боли тоа што законот го претвора граѓанинот во граѓанин, создавајќи нови предатори кои ги затвораат очите пред жените на кои им е одземено правото да одбијат да имаат деца за кои не можат да се грижат, уништувајќи ги нивните надежи за семејство што би можеле да го изберат во иднината“.

Ума истакла дека во младоста одлучила да абортира затоа што во никој случај не била стабилна да обезбеди дом за дете и создала услови да има деца кога е „подготвена да го направи тоа на вистински начин“.

Ума е мајка на ќерката Маја и синот Левон, кои ги доби во бракот со Итан Хок, а има и ќерка Луна со нејзиниот поранешен вереник Арпад Бусон.

„Ова беше мојата најголема тајна досега. Имам 51 година и го споделувам со вас од куќата во која ги воспитував моите три деца, кои се мојата гордост и моја радост. На сите вас, жени и девојки од Тексас, кои се плашат да не бидат малтретирани од предатори, до сите жени кои се лути затоа што им е одземено правото на сопствено тело од државата, и на сите вас кои сте ранливи и кажано ви е дека треба да се засрамите затоа што имате матка, ви велам: Ве гледам. Бидете храбри, пррекрасни сте. Ме потсетувате на моите ќерки“, заврши Ума Турман.

Слични содржини