УМСТВЕНИ ИГРИ со кои ќе бидете ПОДОБРИ ЛИДЕРИ

од Stefanija Kuzmanovska

Умствените игри (mind games) може да се дефинира како тактика што се користи за манипулирање или заплашување.

Оваа тактика многумина ја користат за комерцијални цели и не е невообичаено да се слушне дека некое лице или компанија обезбедува услуги за едукација за умствени игри за подобро обучување на вашиот мозок.

Како што обично ветуваат, ако ги совладате овие „игри“, можете да се одбраните од менталниот пад, но и да станете многу попаметни и снаодливи.

Покрај тоа, умствените игри можат многу да помогнат во желбата да станете подобар лидер.

Еве три такви игри:

Што ако?

Ова е наједноставната форма на умствена игра. Кога ја користите тактиката „Што ако“, помислувате на невообичаени работи што може да се случат како последица. Логично, после тоа, најмногу се размислува што треба да се направи за тоа прашање.

На пример, ако честопати се случуваат земјотреси во областа каде што живеете, тоа ќе ви помогне подобро да се справите во следната ситуација кога ќе се појави земјотрес.

Многу луѓе кои се занимаваат со ризични занимања, како пожарникари или полицајци, ја користат оваа ментална игра за да ги подготват своите умови за она што може да ги изненади. Исто така, во деловниот свет, многу деловни луѓе користат тактики „Што ако“ за да спречат потенцијален инцидент.

Тогаш?

Слично на тоа, „тогаш“ е многу едноставна умствена игра и моќна алатка за планирање. Тоа ви овозможува да одредите ситуација или нешто што може да се случи. На пример, „Ако надвор врне, тогаш…“ или „Ако двајца членови на мојот тим ја добијат короната истовремено, тогаш…“

Потоа мислете како да одговорите.

ЖРПП

Оваа умствена игра е позната како „ментален контраст“. Тоа ќе ви помогне да ја тестирате изводливоста на вашите цели и да разработите како да ги постигнете.

Желба: Можеби сакате да изгубите тежина, да напредувате или да истрчате маратон.

Резултат: Замислувате како ќе изгледате, ќе чувствувате или звучите кога ќе ја постигнете целта. Ова може да биде или целосна крајна цел или една од целите на патот до крајната.

Пречка: Што треба да направите или што ви пречи во постигнувањето на целта?

План: Како ќе ја надминете таа пречка? Во оваа фаза, се утврдува дали пречката е поголема отколку што можете да справите или можете да развиете мини-план за решавање на пречката.

„Ментален контраст“ го разви психологот Габриела Отинген. Таа, исто така, напиша книга за тоа.

Оваа тактика ви овозможува да ги составите работите заедно.

Некои умствени игри можат да ви помогнат да бидете подобар лидер

Користете „Што ако?“ за да го прифатите неочекуваното.

Користете „Тогаш“ за да размислите за можни одговори.

Користете ЖРПП за да предвидите пречки и да го дознаете вашиот одговор.

Играјте се со другите за да разгледате повеќе опции и да го изострите размислувањето.

Слични содржини